Význam sociálních sítí se již dnes od původního pouhého prostoru pro zůstání v kontaktu a komunikaci s přáteli či známými posunul trochu jiným směrem. Lidé zde stále sdílí větší či menší části svých životů, ale také se na ně vrací i za dalšími účely, jako je:

  • Pobavení,

  • získávání informací,

  • načerpání inspirace.

Právě inspirace je jedním z hlavních důvodů, proč lidé sledují své oblíbené celebrity, ale i profily dnes již tak populárních influencerů.

Není sportovec jako sportovec

Na tom, že se lidé nechávají na sociálních sítích inspirovat, není v zásadě nic špatného, dokonce ani na tom, že se inspirují lidmi, které osobně neznají. Problém však může nastat, pokud zapomínáme posoudit kompetence daného člověka v oblasti, ve které je nám vzorem. Například co se týká sportu, můžeme na takovou „pouhou inspiraci“ snadno doplatit. Na Instagramu existují mimo profily skutečně edukovaných a vyškolených trenérů a instruktorů také 2 další skupiny účtů s potenciálním rizikem:

1. Sportovní či fitness profily amatérů,

2. účty celebrit a influencerů.

Mnoho tvůrců, kteří nemají dostatečné vzdělání na to, aby mohli správně a bezpečně trénovat, sdílí tipy na cvičení, nebo dokonce celá videa či tzv. reels. Když se potom těmito radami řídíte nebo cvičíte podle nějakého videa v domnění, že si tak snadno sestavíte celý trénink z různých okoukaných cviků zadarmo, můžete si snadno ublížit, obzvlášť pokud nevíte jistě, jak mají být dané pohyby, pozice či úchopy prováděny správně. U celebrit a influencerů navíc bývá problém, že lidé mají pocit, že je opravdu znají, a tak v ně vkládají obrovskou důvěru. Snadno může nejednu ženu napadnout, že má dotyčná herečka skvělou postavu, a že sport, který praktikuje, jistě musí k takové postavě pomoct i jí a být pro ni stejně vhodný.

V čem může být ještě kámen úrazu?

O něco snadněji si už lidé uvědomují, že ačkoliv je pro ně daný účet přínosný a dotyčného v mnohém obdivují, není dobré přebírat za své či kopírovat ty evidentně nepříliš zdravé návyky, jako je třeba neustálé hraní videoher, pití alkoholu nebo užívání tabákových výrobků. Že je potřeba přemýšlet kriticky, a přestože je někdo naším vzorem a možná si i přejeme žít podobný život, nemusíme se jako on nutně dostat v počítačové hře do nejvyšší úrovně, ani chodit několikrát do týdne na večírky. Přestože na sítích sledujeme, jak někdo neustále popíjí víno, my večerní skleničku můžeme nahradit například čerstvě vymačkaným džusem, tabák v tradiční formě zase méně škodlivou alternativou, například nahřívacím zařízením Pulze. Existují však i další oblasti, kde se příliš důkladná inspirace často může vymstít, aniž by nás to podobně jako u sportu muselo nutně hned napadnout. Těmi jsou zejména stravování, péče o pleť nebo třeba psychické zdraví, výchova a vztahy. I zde by měl člověk raději čerpat z profilů vedených profesionály, tedy výživovými poradci, kosmetičkami a terapeuty či kouči, ale hlavně myslet na to, že zkrátka každý člověk je jiný, a nenechat se tedy na sociálních sítích ovlivňovat více než je zdrávo.

Autor: Elena Gotfried