Kvalitní zrnkovou kávu už máte doma? Nejoblíbenější způsob přípravy vybrán? Teď už jen kávu namlít tak, aby odpovídala potřebám právě vaší metody přípravy. Protože hrubost namletí má velice výrazný vliv na to, jak dobrou kávu se vám podaří připravit.

Jak nakládat s kávou?

Kávu melte vždy bezprostředně před její přípravou. Jedině tak budete mít zajištěno, že v ní zůstane chuť a aroma, které požadujete. Jestliže si kávu chcete namlít dopředu, uzavřete ji alespoň pečlivě do nádoby bez přístupu vzduchu, aby neoxidovala a neztrácela se její jedinečná vůně. Samozřejmě lze koupit kávu již namletou. Ta ale bývá hermeticky uzavřena a po otevření se její aroma velice rychle ztrácí. Chcete-li tedy přistoupit k tomuto způsobu získání kávy, raději jí pořizujte menší množství, které spotřebujete naráz. To samé platí i u kávy bez kofeinu. Pro skladování mleté, ale i zrnkové kávy je ideální vakuová dóza, která ke kávě nepustí kyslík ani vlhkost.

Pravidla pro mletí kávy

Každý způsob přípravy kávy vyžaduje jinou úroveň jejího namletí. Jemněji mletá káva snáze uvolní všechny své tóny, bohužel ale včetně těch hořkých. Hruběji mletá káva je delikátní, občas se vám ale může zdát bez chuti. Mletí kávy má svá úskalí. Jemně namletá káva je vhodná na přípravu espressa anebo pravé turecké kávy v konvičce zvané džezvaStředně hrubé mletí je ideální pro přípravu kávy v moka konvičce. Hrubé a velmi hrubé mletí se pak uplatní ve french pressu anebo při přípravě filtrované kávy.

Na co při mletí kávy nezapomenout?

Prakticky lze říci, že čím jemněji je káva namletá, tím snáze se z ní uvolňuje aroma a chuť a tím kratší doba louhování tedy stačí pro přípravu kávového nápoje. Za jemné a velmi jemné mletí se považuje přibližně konzistence hladké mouky. S jemně namletou kávou máte větší šanci získat opravdu silný nápoj s vysokým obsahem kofeinu. Hrubě namletá káva má ale také své plusy. Uděláte z ní i našeho českého „turka“. Pro uvolnění aroma a chuti ale budete potřebovat delší dobu louhování. Jistým kompromisem je káva středně namletá s velikostí zrníček asi takovou jakou má polohrubá mouka. Středně namletá káva je vhodná pro použití v překapávačích, kde neprojde filtrem, ale lze z ní získat dostatečně výrazné aroma.

Kávu bychom měli a teď už zbývá dořešit jen to jediné. Co ke kávě?