Dívají se na vás ve škole spolužáci jako na něco, do čeho by nechtěli šlápnout a pak se všichni tísní kolem třídních oblíbenců? Je vám to líto a chtěli byste k nim taky patřit? Není to snadné, ale s pár radami do začátku to určitě zvládnete.

Jste připraveni na sobě zamakat?

Občas se cítíme osamělí a nepochopení i uprostřed davu obdivovatelů. Základní otázka tedy zní: vážně jste tak neoblíbení? Zkuste si zanalyzovat pár školních situací a pravdivě si na tuto otázku odpovědět.

Pokud jste přesvědčeni, že jste skutečně ukázkový outsider, zamyslete se ještě nad tím, jestli s tím opravdu chcete něco dělat. Každá změna totiž vyžaduje úsilí a za všechno je potřeba zaplatit určitou cenu. Na druhé straně to bude práce na sobě samém, a to je návyk, který se vám bude hodit i v dalším životě.

Najděte svou superschopnost

Jak se dnes rádo zdůrazňuje, každý z nás je individualita. Chcete-li se stát oblíbenými, musíte si tuto oblibu vystavět na svých výjimečných vlastnostech. Pozorování oblíbených spolužáků svádí k napodobování jejich chování, ale to by nefungovalo.

Co vám jde nejlépe? Pokud nemáte talent na sport nebo malování, určitě rozumíte hudbě, fyzice anebo jste aspoň velmi laskaví, připraveni vždy naslouchat a pomoci. Nemusíte být v žádném směru génius. Stačí najít něco, co děláte rádi a jde vám to.

Buďte v pohodě

Jakmile si ujasníte, která vaše silná stránka by mohla spolužáky zaujmout, je potřeba provést ještě kosmetické úpravy. Patříte k tichým a zachmuřeným typům nebo jste kousaví a nepříjemní? Patrně se necítíte ve škole dobře, ale nikdo nemá rád depresivní a nepříjemné týpky.

Ukažte spolužákům svou usměvavou stránku. Nebojte se ztrapnění. Napřed je asi trochu zmate, když se budete chovat neobvykle, ale zvyknou si a přijmou vás. Nemusíte hned hýřit vtipem, ale dejte jim najevo, že jste v pohodě.

Ukažte, že jste velkorysí

Budujte si jejich důvěru. Ukažte, že umíte naslouchat a že je nezradíte. Nešiřte drby, nevyzrazujte tajemství. Nebojte se projevit vlastní názor. Až budete mít trošku lepší postavení, vyrukujte v příhodnou chvíli se svým talentem.

Důležité je, abyste se nikomu nepodbízeli. Nikdy se nezavděčíte všem, ale až se příště do vás bude někdo navážet, bude už pravděpodobně sám, a vy kolem sebe budete mít skupinku sympatizantů. Pak budete moct prokázat vtip nebo velkorysost a vaše postavení se tím jen upevní.

Zpočátku to všechno půjde ztuha, ale všichni v sobě máme zakódován obdiv k lidem, kteří se nebojí být sami sebou, tak toho využijte.