V posledních měsících se zdá, že elektronické čtečky knih už jsou out, protože svět zachvátila multifunkční tabletová horečka. Zrovna teď je docela těžké se rozhodnout, kterou z těchto hraček bychom si měli pořídit. Pokud patříte k váhavcům, poradíme vám.

Podobné a přesto tak jiné

Už to může skoro vypadat, že je úplně jedno, jestli si koupíte tablet nebo čtečku. Působí dost podobně jak svým vzhledem, tak funkcemi, ale přesto se liší.

Čtečky sice nabízí některé doplňkové funkce jako je připojení na internet nebo přehrávač hudby, ale jejich hlavní funkcí je pořád čtení knih. Podle toho také vypadá jejich displej, tvar, hardware a tomu je také přizpůsobena jejich baterie. Nezanedbatelnou výhodou je, že jsou levnější než tablety.

Tablety jsou na druhé straně multifunkční a čtení elektronických knih je pouze jednou z jejich funkcí. Často sice nabízí stejné možnosti při čtení jako čtečky, ale protože jsou dimenzované na mnoho použití, neposkytují při čtení takový komfort jako ony.

Rozdíl je hlavně v baterii a displeji

Nejvíce se ukazuje menší vhodnost tabletu při čtení na LCD displeji, který sice svítí, takže už nepotřebujete v noci jiný zdroj světla, ale také nepříjemně zatěžuje oči. Dalším zakopaným psem je mnohem kratší výdrž baterie, která bývá maximálně tak deset hodin. Na druhou stranu disponují tablety barevným displejem, což čtečky zatím ne. Tablety jsou ovšem těžší a větší než čtečky, takže se nedají během čtení držet v jedné ruce..

Pro nenasytné čtenáře jednoznačně čtečka

Přihlédnete-li k výše zmíněným skutečnostem, je jasné, že výběr mezi čtečkou a tabletem závisí hlavně na tom, jaké máte individuální potřeby. Pokud chcete na přístroji hlavně číst, měli byste si zvolit čtečku. Pokud nejste až tak zuřivý čtenáři a zároveň byste uvítali i rychlé a jednoduché psaní poznámek, možnost pracovat či hrát hry nebo se dívat na filmy, je pro vás ideální tablet.

Jen se nenechte zmýlit novinkou na trhu, což jsou přístroje označované jako čtečky s LCD displejem. Vypadají sice velmi zajímavě, protože jsou na cenové úrovni čteček a přitom mají operační systém Android. Ovšem stále pro ně platí negativa tabletů, tj. nižší výdrž baterie a horší čitelnost.

Verdikt poroty

V tuto chvíli je tedy jasné, že tablety čtečky nepřeválcují, protože jsou to zatím příliš odlišné přístroje, dimenzované každý pro jiného uživatele. Otázkou zůstává, jak to bude vypadat, až se svými funkcemi ještě více přiblíží a zda k tomu vůbec dojde. Možná tím pořádně zamíchá barevný elektronický inkoust, který nám výrobci čteček slibovali už na konec minulého roku.