Některé starší sci-fi filmy jsou pořád zatraceně cool. Vybrali jsme pro vás pět takových pecek z nejlépe hodnocených scifíček všech dob.

Alien (1979): A největším tvrďákem je…

Dopravní kosmická loď Nostromo zachytí vzdálený signál z vesmíru. Když přistane na planetě, odkud signál přichází, najde trosky lodi a v nich jakási neznámá vejce. Tím začíná boj posádky proti mimozemskému zabijáckému organismu.

Atmosféra filmu je i po těch letech stále bezchybně tísnivá a na monstrech navržených H. R. Gigerem není nic zastaralého. Hlavně si ovšem užijete Sigourney Weaver jako Ripleyovou. Je to jedna z prvních drsných hrdinek a budete jí to věřit každou vteřinu.

Harison Ford je Blade Runner (1982)

Počátkem 21. století vyrábí společnost Tyrell replikanty Nexus 6. Jsou nerozeznatelní od lidí a používají se na práci ve ztížených podmínkách vesmírných kolonií. Když se replikanti vzbouří, je jim zakázán pobyt na Zemi. Na dodržování tohoto zákazu dohlíží speciální jednotky Blade Runner.

Pro milovníky spisovatele díla P. K. Dicka je to jedna z nejlepších adaptací jeho děl. A přestože z dnešního hlediska z triků příliš trčí animace, výtvarné pojetí multikulturního světa, kde stále prší, je pořád nesmírně působivé. Kromě toho mnozí považují závěrečnou scénu replikanta Roye Battyho (Rutgera Hauera) za osmý div světa.

Terminator 2 (1991):  Soudný den s Arniem

Deset let po neúspěšné likvidaci Sarah Connorové, matky budoucího vůdce lidstva ve válce proti strojům, přichází z budoucnosti další Terminátor T-1000. Má zabít už narozeného Johna Connora. Ten však z budoucnosti posílá také jednoho z Terminátorů, který ho má chránit. Která linie budoucnosti se naplní?

Klasická sci-fi zápletka, úžasné triky a dokonalý stroj na zabíjení T-1000 alias Arnold Schwarzenegger. Co víc si přát?

Twelve Monkeys  (1995): Nezapomenutelní Willis a Pitt

Nejednoznačná a úžasně zamotaná časovka. Na konci 20. století vypustil někdo do ovzduší smrtící virus, který zlikvidoval většinu lidí. Zbylé procento živoří pod zemí. Ne všichni se s tím ale hodlají smířit a proto vysílají do minulosti „dobrovolníky“ z řad vězňů. Tomu, co se stalo, sice nemohou zabránit, ale mohou sbírat vzorky, aby bylo možné vyrobit protilátku…

Kromě dokonalého scénáře, který vás nenechá vydechnout, si určitě užijete plešatého vězně Bruce Willise a neuvěřitelně věrohodného šílence Brada Pitta.

Náš život v Matrixu (1999)

Neo je hacker a počítačový expert, který má před sebou skvělou budoucnost. Jeho život se však úplně převrátí na ruby, když ho kontaktuje tajemná Trinity a Neo se postupně dozvídá o pravé podstatě světa, ve kterém žijeme…

Užijete si pochybností o naší realitě v zábavném a napínavém balení. Matrix vás přesvědčí, že nic kolem nás není skutečné a ještě má v rukávu cyber Keanu Reevese v koženém kabátu a zrcadlovkách.