Nedovedete si představit zeleninové saláty bez oliv nebo je rádi přidáváte na pizzu? Bohatý sortiment oliv najdete v katalogu společnosti BMC Brno. Objednat je můžete ještě dnes odtud katalog.bmcbrno.cz/spanelske-olivy/.

Proč je dobré jíst olivy?

Olivy jsou plody středozemského stále zeleného stromu, který nese pojmenování Olea europia. Olivy obsahují více jak padesát procent oleje a téměř čtyřicet procent vody. Svůj původ olivy nachází v Malé Asii, avšak hojně jsou dnes pěstovány také v Řecku, Španělsku či Itálii. Olivy jsou tak tradiční součástí chutné, pestré a vyvážené kuchyně obyvatel jižních přímořských států. Olivy jsou významným zdrojem vitamínů A a E, nenasycených mastných kyselin, antioxidantů, přírodních vláknin i minerálů. Olivy dodávají lidskému tělu železo, vápník, draslík i hořčík. Díky obsahu účinných látek napomáhají snížení hladiny cholesterolu v krvi. Spolu s antioxidačními účinky pomáhají snižovat riziko vzniku cévních onemocnění a některých druhů rakoviny. Olivy by díky těmto vlastnostem neměly být pouze součástí pokrmů jižních států, ale odborníci je doporučují zařadit také do běžného jídelníčku tuzemských strávníků. Olivy si mohou dopřát také lidé trpící cukrovkou. V nabídkovém katalogu společnosti BMC Brno najdete, jak černé, tak zelené olivy. Černé olivy jsou ve skutečnosti dozrálé zelené olivy patřičného druhu.

Olivový olej by neměl scházet v žádné kuchyni

Zdravou stravu si lze jen stěží představit bez použití olivových olejů. Ze zdravotního hlediska se u tohoto stolního tuku oceňuje přínos v prevenci onemocnění srdce a krevního oběhu. V gastronomickém ohledu pak každý kuchař ocení jeho lehkou stravitelnost a jeho možnost použít je na dochucení zeleninových pokrmů i při přípravě jiných zdravých jídel. Olivový olej je vyhledáván nejen pro jeho konzumaci, ale také v léčitelství, farmacii a kosmetice.