Kdo krade Wi-Fi signál, může vám také odcizit citlivá osobní data

U kradení Wi-Fi signálu nejde jen o to, že vy platíte a soused ne, ale kradení signálu může také vést ke zneužití osobních údajů. Osobní údaje jsou dnes velmi ceněným zbožím a jejich význam bude ještě stoupat. I to je dobrý důvod, proč si svůj signál chránit.

Všichni tušíme, že ve velkých městech si Wi-Finu fakt platit nemusíme. Stačí si vybrat tu, která má nejsilnější signál a prolomit zabezpečení. To nebývá často vůbec žádné nebo jen velmi slabé.

První tapeta, která měla zamezit kradení signálu, byla vynalezena v roce 2004 britským BAE Systems. Byla však velmi drahá, takže se neuchytila. Teď ovšem do hry vstoupil technologický institut z Grenoblu ve Francii a tvrdí, že má nové a cenově mnohem dostupnější řešení.

Tapeta proti odchytávání signálu blokuje i elektromagnetický smog, který produkují naše technologie

Protiodposlechovou tapetu udělali z tzv. metapapíru. Je to vlastně papír s krystaly stříbra, které blokují signál a brání mu odtéct, pokrytý vrstvou vodivé barvy. Metapapír má také příjemný vedlejší efekt. Nejenže vaši sousedi ostrouhají, ale vy budete mít v pokoji lepší signál.

Díky stříbrným krystalům ovšem dokáže tapeta odstínit i tzv. elektromagnetický smog, který se uvolňuje z našich technologií, takže poslouží i našemu zdraví. Běžné telefonování ani rádio však neodstiňuje.

Je ovšem také potřeba myslet na to, že pokud máme v pokoji odstiňující tapetu, musíme před únikem signálu zabezpečit i podlahu, popřípadě strop (pokud ho nevytapetujeme).

Dřívější tapety podobného ražení byly přemrštěně drahé, za tuhle zaplatíte jako za běžnou kvalitní tapetu

Tahle tapeta sice určitě nemá design, po jakém byste toužili, ale klidně si na ni můžete nalepit ještě jakoukoliv jinou, se vzorem a barvou podle vašeho vkusu.

Antiodposlechová tapeta z francouzského institutu by měla stát asi tolik, co běžná kvalitní tapeta. To je oproti dřívějším verzím, které stály až 700 dolarů za metr, velká změna. Za normální cenu už by se mohla chytnout. Ne všichni jsou totiž technicky tak zdatní, aby si signál prostě zašifrovali.

Počítá se spíše s tím, že si tuhle tapetu budou pořizovat různé podniky a instituce, také kvůli ochraně dat. Ale pokud jste paranoidní, pečujete o své zdraví, nebo vás prostě jen štve soused, co vám krade Wi-Finu, proč byste si ji nepořídili i domů?