Už jste viděli fotky úplně průhledných smartphonů nebo televizí, které se v posledních týdnech na netu vyrojily? A taky si říkáte, že jsou strašlivě cool? Přestože jsou to většinou jen výtvarné návrhy, úplný podvod to není. Prototyp průhledného telefonu existuje a televize se už prodávají.

Koncepty průsvitných mobilů jsou pár let staré

Ovšem otázka zní, jestli se vývojáři nenechali příliš unést atraktivitou průsvitnosti. Skutečně s sebou nese nějaké výhody? Budou mít o tuhle technologii zájem i zákazníci, kteří se nenechají unést cool faktorem na maximu?

V minulém roce nám první prototyp transparentního displeje přinesly firmy Docomo a Fujitsu. Jejich displej byl vícedotykový, dal se tedy ovládat prsty i zespodu. To je docela šikovný nápad sám o sobě, protože odpadá stínění si prsty, jak tomu je při ovládání z horní strany.

Tohle inspirovalo návrháře i k takové šílenosti, jako je koncept, kde můžete přepínat mezi klasickým a průsvitným displejem.

Průhledné mobily se budou prodávat před Vánoci

Nejnovější prototyp průsvitného telefonu pochází z Tchaj-wanu od společnosti Polytron Technologies. Jeho displej je vícedotykový jako u starších prototypů a pro vykreslení zobrazení využívá technologii OLED na bázi tekutých krystalů. K úplné průhlednosti mu zatím ještě chybí drobnosti jako baterie, napájení či paměťová karta.

Proto Polytron pracuje i na integraci malých Li-Ion akumulátorů, protože průhledné baterie zatím vyrobit neumíme.

Průsvitné smartphony se s největší pravděpodobností dostanou na trh už koncem tohoto roku, ale dá se předpokládat, že se z nich nestane masově prodávané zboží. Ze začátku si ho pořídí hromada lidí, kterým se bude koncept líbit. Nicméně u průsvitného displeje se prakticky nedá zachovat kvalita zobrazení, na jakou jsme zvyklý u současných displejů.

Displej místo okna si můžete koupit už dnes

Transparentní displej totiž nedokáže zajistit tak vysokou ostrost. Technicky to lze vyřešit průsvitným displejem s vysokým rozlišením, ale v praxi by to narazilo na typickou obtíž. Výdrž baterie. Už teď nám smartphony nevydrží nabyté příliš dlouho a takový průhledný displej s vysokým rozlišením by byl pro baterii katastrofou.

Kde je však průhledný displej na místě a má jen samé výhody, jsou mnohem větší obrazovky, které nevyžadují takovou míru ostrosti jako ty miniaturní. Obrovské počítačové nebo televizní obrazovky místo oken – to už je úplně jiná káva. Ostatně Samsung už zhruba dva měsíce přesně taková okna prodává pod názvem Smart Window.